Vilka är bäst på golf?

Golf med världseliten

Bjurholm-borna är duktiga på mycket, men dessvärre inte på golf. Här finns goda förutsättningar att öva svingen på ortens golfbana, men i Bjurholm är man intresserad av annat. För tillfället är amerikanen Jordan Spieth den högst rankade golfaren i världen. Därefter följer Jason Day, Rory McIlroy, Bubba Watson, Rickie Fowler, Henrik Stenson, Justin Rose, Dustin Johnson, Patrick Reed och Branden Grace.

Jordan Spieth är ett underbarn – blott 22 år gammal rankas han som världens främste golfare. Ingen slår honom på fingrarna när det kommer till golf. Fram till 2016 har han spelat in $21 679 583 på 87 tävlingar. Räknat i kronor är det över två miljoner per tävling. Det är inte illa pinkat för en slyngel från Dallas. Med tanke på Spieths unga ålder får man anta att utsikterna för fortsatt dominans är goda, såvida han inte trampar i klaveret som Tiger Woods.

Mellan Stenson och Spieth skiljer det 17 år, Stensson är 39 och Spieth 22. Den tidigare blev professionell 1999 och den senare 2012. Sedan 2001 har Stenson spelat 145 tävlingar och skrapat ihop $21 285 980. Räknat i kronor är det 1,25 miljoner kronor per tävling. Trots att Stenson är 17 år äldre är han redan förbisprungen av ynglingen Spieth när det kommer till intjänade pengar. Nog för att pengar inte är allt, men inom golf är det mer än så.

Tiger Woods anses av många vara världens främste golfare någonsin. Efter flertalet snedsteg var han tvungen att ta ett par steg tillbaka och börja om från början – han har dock inte återhämtat sig efter det. Han blev professionell 1996 och har spelat 327 tävlingar sedan 1992. Totalt har Woods spelat in $110 061 012 – ungefär 933 miljoner kronor. Jordan Spieth är inte i närheten av liknande summor än, men han har många år på sig att ta sig dit.

Vilka som är bäst på golf går inte att svara på, dock avslöjar världsrankingen att USA är den främsta nationen inom golf – på topp tio kommer varannan spelare från staterna. Och kanske är det så att den amerikanska kulturen passar väl med golfkulturen – att tjäna stora pengar för liten ansträngning.

Golf